суботу, 28 жовтня 2023 р.


 Хеловін, або День усіх святих — давнє свято, яке щороку з розмахом відзначають по всьому світу.

В Україні традиція святкування Хеловіну поки не надто поширена, але у США, Великій Британії та Канаді існує справжній культ цього дня.

Назва свята походить від словосполучення All Hallows' evening — Вечір усіх святих — і є його спрощеною формою.

Традиція святкування Хеловіну сягає корінням часів древніх кельтів, які мешкали на території Британії, Ірландії та Франції близько 2 тис. років тому.

Кельти вірили, що у ніч з 31 жовтня на 1 листопада стирається кордон між світом живих і мертвих, а душі повертаються на землю. У ці дні вони відзначали свято Самайн. Кельти виголошували пророцтва, палили величезні багаття і приносили жертви богам. Під час таких церемоній вони носили костюми зі шкір та голів тварин.

У VІІІ столітті папа Григорій ІІІ назвав 1 листопада Днем вшанування усіх святих. Згодом він увібрав деякі традиції Самайну, а ірланді та британці привезли ці звичаї на територію США. З часом Гелловін набув розважального характеру і зараз є одним із найбільш яскравих свят за масштабами декорацій, костюмів та традицій.

Символи Хеловіну

гарбузи на Хеловін

Головним і всім відомим символом Хеловіну є гарбуз, вирізаний у формі черепа. Його також називають світильник Джека. Цей символ прийшов від древніх кельтів, які робили ліхтарі з ріпи для відлякування злих духів. У Штатах ріпу знайти було важко, тому її замінили гарбузом. Перші світильники з’явились вже у 1837 році.

Культовий силует відьми на тлі повного місяця — ще один класичний символ Хеловіну. А також кажани та чорні коти як неодмінні атрибути чаклунки.

Зі зростанням популярності свята все, що має містичний або лякаючий зміст, стало асоціюватись із ним. Звідси і символи привидів, вампірів, опудал зі звірячими оскалами та інше.


Немає коментарів:

Дописати коментар